Short Break: Guernsey

Foto: visitguernsey.com

Foto: visitguernsey.com

Het Britse Kanaaleiland Guernsey is een nog onontdekt paradijs in Europa. Ver weg van de massahotels en dichtbij prachtige klifs, de azuurblauwe zee, designerboetieks, high teas, historische sites, het relaxte leven en een paar culinaire hoogstandjes. Geniet van de haast mediterrane sfeer op nog geen anderhalf uur vliegen van Nederland.

We voelen ons een kind in een speeltuin op het grootste Kanaaleiland. De aanvliegroute boven de azuurblauwe zee is fantastisch en het is prachtig weer als we op het vliegveld van Guernsey landen. We vervolgen onze reis per huurauto. We wanen ons in het idyllische decor van een Engelse detective. Dit eiland is divers. Dit komt vooral ten uiting in het culinaire leven en de natuur. De zuidkust ziet er dramatisch uit. Met wilde baaien, granieten kliffen met prachtige, wilde bloemen. De zee kleurt hier tropisch blauw en doet ons verlangen naar een frisse duik. Aan de westkust zijn de grote zandstranden. In het noorden lijkt het landschap weer een andere gedaante aan te nemen; met kleine rotsachtige inhammen met dobberend kleurige vissersbootjes.

Kloppend hart
Hoofdbestemming van onze reis is St Peter Port: het kloppende hart van Guernsey. Deze hoofdstad heeft vele gezichten. Straten met kinderkopjes, cafés, galerieën, mini jazz festivals en klassieke concerten, en gekleurde vissersboten die net hun vangst binnenvaren. Hier vind je onafhankelijke winkels met designerkleding tot antiquiteiten en vele (handvervaardigende) juwelen; allen tegen gunstige prijzen dankzij het ontbreken van BTW en de lage koers van de Guernsey Pond.

Absolute aanrader is de zaterdagmarkt in St. Martins even verderop, die Farmers’ Market wordt genoemd. Hier kan men rustig rondslenteren tussen de standjes met kwalitatief hoogstaande lokale waren zoals Guernsey cheese en boter, dat onder andere in Nederland in vele toprestaurants wordt gebruikt. Kijk vooral ook even bij de achtergelegen beeldentuin die zeer de moeite waard is.

Culinaire hoogstandjes
Op Guernsey houden ze van lekker eten. Alleen al in de hoofdstad St. Peter Port bevinden zich ontelbare restaurants. Ontdek in de wirwar van straatjes intieme restaurants met een verser dan vers aanbod. Hier laat de mix van het Engelse en Franse leven zich het beste laat zien. Guernsey staat bekend om haar culinaire capaciteiten. Dankzij de omringende wateren, verwarmd door de warme Golfstroom, wemelt de zee van leven. Op bijna elk menu staan dan ook vis. Variërend van zeekreeft, tot garnalen en schaaldieren tot sappige zeebaars, op alle mogelijke manieren bereid.

‘Foodies’ hebben naast het gewone culinaire aanbod ook nog een keuze uit een aantal jaarlijkse events. Die beginnen met Springtime Guernsey, als restaurants met elkaar de competitie aangaan met zeer speciale menu’s. Juli is een goede maand voor de visliefhebber met het jaarlijkse Seafood festival. Tenslotte is het jaarlijkse Tennerfest van oktober tot midden november een must. Dan hebben alle restaurants en bistro’s van Guernsey speciale menu’s samengesteld vanaf een Tenner; dat is slechts tien pond.

Om bezoekers wegwijs te maken in het rijke culinaire aanbod, is de speciale website http://www.grubandgastro.co.uk gelanceerd. De site geeft een compleet beeld van alle restaurants en bars, de specialiteiten, culinaire evenementen en foodblogs. Ideaal om een bezoek aan Guernsey culinair voor te bereiden en om na afloop van de reis het eilandgevoel in huis terug te brengen.

[kader]
Guernsey
Guernsey is het op een na grootste Kanaaleiland, gelegen in de baai van St. Malo. Het ligt op 43 km van de Franse kust en 120 km van het Britse vasteland. De gunstige ligging aan een warme golfstroom zorgt er ook voor dat het klimaat erg mild is. Ondanks de ligging dicht bij Frankrijk, is het verbonden met de Engelse kroon. Het is echter geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en dus ook geen EU-lid. Guernsey is een bijzondere mengelmoes van Engelse en Franse invloeden. Door dit autonome karakter hanteert Guernsey eigen fiscale wetten waardoor ook het belastingklimaat hier zeer aangenaam is.

Must see
Little Chapel, Hauteville House (huis waarin Victor Hugo’s verbleef tijdens zijn verbanning), Castle Cornet & Museum, Sausmarez Manor, The Bailiwick of Guernsey Tapestry in St James; Guernsey Museum at Candie Gardens; Fort Grey & Shipwreck Museum; en de ongerepte eilanden Herm, Sark en Alderney.

How to get there
De touroperators Sunair en BuroBritain bieden in de zomer rechtstreekse vluchten vanuit Rotterdam aan naar Guernsey met VLM. Verder zijn er goede verbindingen via Londen Gatwick met Flybe en Air Aurigny. Met de ferry heeft Guernsey verbindingen vanuit St. Malo in Noord-Frankrijk met Condor Ferries. De huurauto is ideaal vervoermiddel op het eiland. Door de lage accijnsprijzen is benzine goedkoop. Parkeren is overal gratis voor een bepaalde tijd en links rijden is geen probleem, aangezien de maximumsnelheid in de smalle lanen niet meer dan 60 kilometer per uur is; de slow lanes. Het symboliseert de relaxtheid en het aangename leven op Guernsey.

[kader]
Topkwaliteit
Onze short break op Guernsey brengen we door in het elegante viersterrenhotel Old Government House (OGH). Na een goede nachtrust onder Egyptisch katoen, stappen we in de ruime, lichte ontbijtzaal van. We kiezen een tafeltje in de serre met prachtig uitzicht op de tuin, het terras, het verwarmde buitenbad en de haven. Hier ontbijten – met de zon zacht op de ramen – is de beste start van de dag die de geoefende reiziger maar kan wensen. Het ontbijt is voortreffelijk. Naast het uitgebreide, verse buffet bestaat er ook de mogelijkheid om à la carte te ontbijten. Ook hier is de culinaire diversiteit van het eiland te proeven. Iedere maaltijd komt hier aan bod. Alleen al een eitje kan op tig verschillende manieren besteld worden.

Guernsey kent ongeveer 50 hotels, variërend tot talloze guesthouses. Maar eigenlijk is een verblijf op Guernsey niet compleet zonder een verblijf bij het bekroonde, klassieke OGH. Dit hotel een van de oudste en meest prestigieuze van de Kanaaleilanden en biedt een topkwaliteit restaurant, een voortreffelijke ligging en een intieme spa. Geniet hier van een high tea in de mooie tuin met uitzicht op de haven van St. Peters Port.

Het Old Government House heeft tot de dag van vandaag de authentieke stijlkenmerken behouden en heeft een tijdloze charme. Het pand dateert uit 1858 en was eens de officiële residentie van de gouverneur van het eiland. Het gebouw is onlangs gerenoveerd en biedt al het hedendaagse comfort dat verwacht mag worden van een modern en luxueus hotel. Het viersterrenhotel heeft 62 kamers met allen een eigen stijl. Elke kamer biedt uitzicht op de stad, haven of tuin.

AA Rosettes
Het hotel is met 2 AA Rosettes bekroond voor de verrukkelijke cuisine en biedt twee restaurants:de intieme Governor’s en de meer informele OGH Brasserie. Beide hebben een zeer goede keuken en een fijne wijnkaart die beiden zeker de moeite waard zijn voor een bezoekje

About doortjevdmolen

Theejunk, reiszot, cultuurgek, eindredacteur, journalist

Leave a comment