Slim, design en duurzaam

Volgens Eelco Schutter (29) wordt het tijd dat de standaard plantenbak eens wordt vervangen door iets verfrissends. Daarom introduceert de duurzaam ondernemer de Plantwall. Een slimme methode om kantoren en huizen op een andere manier te vergroenen dan normaal. ‘Uiteindelijk willen we de hele stad steeds groener maken.’

Nu de gemiddelde Nederlander 20 uur per etmaal binnenshuis zit, is het hard nodig om buiten naar binnen te halen. In het buitenland wordt de Plantwall daarom steeds populairder. Internationaal pioniersbedrijf Green Fortune – de bedenker van de Plantwall – heeft inmiddels al tientallen verticale binnentuinen aangelegd in Japan, Brazilië, Polen, Scandinavië, Moskou, Berlijn en Parijs. Ook is er belangstelling voor de Plantwall vanuit de Verenigde Staten. Artikelen over de innovatieve plantenwand zijn inmiddels al verschenen in toonaangevende magazines als New York Times en Newsweek.

Foto: Green Fortune

Foto: Green Fortune

De Plantwall is een volledig met planten begroeide binnenwand, die geplaatst kan worden in kantoren, winkels, huizen en hotels. Door het slimme design maakt de verticale jungle het mogelijk om grote hoeveelheden groen indoor te plaatsen, zonder dat dit veel vloeroppervlak kost. ‘Een treffend alternatief voor de klassieke plant naast de koffieautomaat,’ stelt Schutter.

Slim, design en duurzaam
Green Fortune Nederland heeft de eerste Plantwall afgelopen januari geplaatst in het Centrum voor Lichtarchitectuur (CLA) in Drachten. Ondertussen is er ook al een verticale jungle geïnstalleerd in de lobby van het nieuwe Conscience Hotel in Amsterdam, in de Kuyichi jeans store in Bataviastad en zelfs bij een particulier thuis in Amsterdam.

Toch is de groene interieurinnovatie nog niet zo bekend in Nederland. De plantenmuur is voornamelijk een hype onder interieurontwerpers. ‘Veel architecten en hun opdrachtgevers zijn erg enthousiast,’ vertelt  Eelco Schutter. ‘Er bestaat opeens een heel andere manier om groen in een interieur te verwerken. Het is voor hen een nieuw, levend materiaal om mee te werken.’

Urban cultivation
De Plantwall wordt daarom steeds populairder onder architecten. ‘De Plantwall een grote groene blikvanger, die nooit verveelt. Het maakt een ruimte verrassend, interessant en leefbaar. Bovendien sluit het groene karakter van de  plantenwand aan bij de huidige maatschappelijke ontwikkeling waarin duurzaamheid een prominente rol speelt.’

De missie van Green Fortune is het groener maken van verstedelijkte gebieden; oftewel ‘urban cultivation’. ‘Wij geloven namelijk dat planten een waardevolle toevoeging zijn aan een stad.’ Door het ontwikkelen van originele producten waarin planten een prominente rol hebben, spelen zij in op deze overtuiging. Zo brengen zij gebladerte op innovatieve wijze naar verstedelijkte gebieden. Naast de Plantwall biedt Green Fortune ook andere groene creaties, zoals de Streamgarden. Dat is een microtuintje in een witte bak voor kantoor en keuken.

Stressverlagend
Maar hoe werkt die groene plantenwand nu eigenlijk? De Plantwall is opgebouwd uit synthetisch textiel, waarin 25 planten per vierkante meter passen. De bruinige stof wordt bevestigd tegen een kunststof achterwand, die voor een bestaande muur geplaatst wordt. In het doek zitten losse pockets waarin vele planten geplaatst worden. Hierdoor ontstaat de Plantwall: een groene muur van levende planten. Een automatisch irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de planten vier keer per dag de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen ontvangen. En misschien wel het belangrijkste onderdeel van de hele installatie: de daglichtlampen. ‘Zonder deze speciale lampen zouden de planten namelijk niet kunnen leven.’

Foto: Green Fortune

Foto: Green Fortune

Naast dat de Plantwall er prachtig uitziet, heeft het ook nog een nuttige functie. ‘Planten voorzien hun omgeving namelijk van zuurstof, filteren stof uit de lucht en verhogen de luchtvochtigheid. Daarbij vermindert een groene omgeving symptomen van stress, en bevordert het de creativiteit en productiviteit op kantoor. Ook raken mensen minder snel vermoeid bij zicht op planten. Het is alsof je buiten naar binnen haalt,’ zegt Schutter.

Maar net als voor designmeubelen of kunst, moet je ook voor de Plantwall flink wat geld neertellen. Voor een levende groene muur van pakweg 20 vierkante meter ben je al gauw duizenden euro’s kwijt. Geld dat voor een groot deel naar de installatie van de plantenmuur gaat, en naar het (door)ontwikkelen van nieuwe, duurzame producten.

Miniparkjes
Uiteindelijk willen de Friese ondernemer en Green Fortune de stad steeds verder vergroenen. ‘Het zou fantastisch zijn als we ooit allemaal kleine parkjes op ons dak hebben, waar we ons eigen voedsel zouden kunnen kweken. Bovendien, zicht op groen is gewoon fijn, het doet wat met mensen. Het maakt een stad zoveel prettiger. Zo’n miniparkje staat mooi, het vermindert vervuiling en het maakt mensen meer autonoom. Ik denk dat het een waardevolle functionaliteit zou zijn voor de toekomst.’

[KADER]
Zweden
Eelco Schutter deed zijn inspiratie op in Zweden. Green Fortune Zweden is daar in 2004 gestart. In Scandinavië is de Plantwall inmiddels een groot succes. In kledingwinkels, diverse kantoren en een concerthal zijn de groene muren al geplaatst. Eelco kwam via internet in aanraking met het product, werd enthousiast en besloot het product in Nederland te vermarkten. ‘Innovatie, design, groen, duurzaam; er kwam zoveel bij elkaar in de Plantwall. Dat sprak me erg aan. Bovendien hebben de meeste Scandinavische inventies hun succes inmiddels bewezen. Ik ben daarom toen naar Zweden gegaan om met de bedenkers van de Plantwall zaken te doen. Zij stonden hier voor open en zo is het in maart 2008 allemaal begonnen.’ Eelco was toen net klaar met zijn master Strategie & Innovation aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarvoor heeft de ondernemer ook nog de studie Bedrijfskundige Informatica gedaan aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).

[KADER]
Frisjes
Na de start van zijn bedrijf heeft Schutter zich aangesloten bij Frisjes. Dit is een platform voor jonge, innovatieve ondernemers in Noord-Nederland. Naast een startsubsidie, biedt Frisjes tevens de mogelijkheid om ervaringen met andere jonge ondernemers uit te wisselen. Daarnaast krijgt de starter de mogelijkheid om in het begin gebruik te maken van een eigen werkplek bij Frisjes.

Advertisements

About doortjevdmolen

Theejunk, reiszot, cultuurgek, eindredacteur, journalist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: